IGP staat voor Internationale Gebruikshonden Programma.

In België zijn volgende rassen tot het IGP toegelaten:

Deze dienen een door het FCI erkend stamboom te hebben.

 

– Airedale Terrier

– Beauceron

– Berner Sennenhond

– Border Collie

– Bouvier des Ardennes

– Bouvier des Flandres

– Boxer

– Briard

– Doberman

– Duitse Herder

– Groenendael

– Hollandse Herder (korthaar, langhaar en ruwhaar)

– Hovawart

– Kelpie

– Laekense Herder

– Mechelse Herder

– Picardische Herdershond

– Pyrenese Herdershond (korthaar en langhaar)

– Riesenschnauzer

– Rottweiler

– Tervurense Herder

– Tsjechoslovaakse Wolfshond

– Zwitserse Witte Herder

De lijst met erkende rassen vind je ook terug op de website van de sectie 1C van de KKUSH: http://users.telenet.be/1c/.

Wat is IGP?
IGP is een hondensport die bestaat uit 3 disciplines: speuren (A), appèl (B) en verdediging (C).

Vooraleer je aan IGP mag meedoen, moet je een BH-test met goed gevolg doorstaan en, via een schriftelijk examen, een begeleiderskaart behaald hebben. Voor de hond dient op voorhand een werkboekje (oranje) aangevraagd te worden.

BH staat voor BegleitHund. Hierbij wordt de hond zijn wezen of temperament beoordeeld door middel van een gehoorzaamheidsproef en een verkeerszekere test. Deze is vergelijkbaar en evenwaardig aan de Sociale Test voor 4B Gehoorzaamheid.

Indien geslaagd, kan je deelnemen aan IGP-wedstrijden, en in volgorde, een IGP V, I, II en III behalen

 

De disciplines binnen IGP

 

A Speuren

Bij het speuren leer je de hond met de neus dicht bij de grond, een spoor uit te werken en voorwerpen die erop neergelegd werden te verwijzen of te apporteren.
Het spoor verschilt in lengte, aantal hoeken, aantal voorwerpen, ligtijd en spoorlegger naargelang de klasse die je traint. Je kan ook kiezen voor een nog moeilijker en uitgebreider programma en trainen voor Speurhond I, II en SpH FCI. Hierbij zal een spoor minimaal drie uur liggen.

B Appèl

Het appèl of de gehoorzaamheid bestaat uit een aantal vaste oefeningen zoals vrij volgen, zit uit beweging, afleggen met voorroepen, staan uit normale pas of looppas, apporteren over de grond/haag/klimschutting, vooruitsturen en afliggen met afleiding. De hond wordt ook getest op schotvastheid, en mag hierbij niet op knallen reageren.

Voor meer info kan je altijd het reglement raadplegen. Een link vind je onderaan deze pagina.

C Verdediging

De laatste discipline, de verdediging of ook pakwerk genoemd, wordt getraind met een pakwerker. Hierbij wordt de hond getest op moed, drift en doorzetting en het
spreekt voor zich dat een goede gehoorzaamheid nodig is. Er wordt gewerkt vanuit buitdrift, de hond wordt geleerd op een jute mouw te bijten.
De hond zal op aanwijzing van zijn begeleider de pakwerker opzoeken (revieren), aanblaffen en bewaken, verdedigen wanneer de pakwerker een overval uitvoert,
het transporteren van de pakwerker onder bewaking enz. Hiervoor worden termen zoals vluchtverhindering, stellen, rugtransport, zijtransport … gebruikt.

IGP is een sport en het is niet de bedoeling honden op te leiden om echte boeven te pakken.

 

Om bv. een IGP I te behalen dien je op alle 3 de disciplines te slagen.
Alle FCI erkende gebruikshondenrassen mogen deelnemen aan IGP- trainingen en -wedstrijden. Er dient wel een werkboekje voor aangevraagd te (kunnen) worden.

Er bestaat een volledig uitgeschreven reglement voor alle disciplines binnen het IGP. Dit kan je terug vinden op de website van de KKUSH (klik voor download link).

 

BRON: Hondenschool Amicus Groot Ranst